Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Liity mukaan.
Yhdistyksen esittely.
Tiedotteet.
Kalenteri.
Galleriat.
Kirjasto.
Linkit.

Ydinenergianuoret ry

Ydinenergianuoret Olkiluodossa.Ydinenergianuorten historia ulottuu syksyyn 1994, kun suomalaiset olivat kansanäänestyksessä päättäneet liittyä Euroopan Unioniin. Edellisenä vuonna eduskunta oli puolestaan hylännyt silloisen hakemuksen viidennen ydinvoimalan rakentamiseksi. Pieni joukko silloisia nuorisopolitiikan aktiiveja, sekä heidän läheisiä ystäviään näki tarpeelliseksi perustaa kansalaisjärjestö, joka kerää nuoria puolustamaan ydinvoiman taloudellisia ja ympäristöllisiä hyötyjä. Mukana oli muun muassa nykyinen europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi.

Nuoret Ydinvoiman Puolesta on merkitty yhdistysrekisteriin 28.11.1994, ja sen kolme perustajajäsentä ovat Oula Järvinen, Jussi Kekkonen sekä Antti Mäkinen. Seuraavana vuonna nimi muutettiin iskevämmäksi: Ydinenergianuoret ry. Ydinenergianuorten 10-vuotisjuhlaa vietettiin viime vuonna Espoossa Suomen ensimmäiseen ydinreaktorin, Trigan äärellä. Yhdistyksestä käytetään myös lyhennettä YEN, mutta sen rekisteröiminen esim. Internetissä olisi luonnollisesti melko vaikeaa, sillä Japanin Keskuspankki tuskin pitäisi ideasta.

Ydinenergianuorilla oli keskeinen rooli kansalaiskeskustelun innoittajana, kun Valtioneuvosto ja Eduskunta käsittelivät TVO:n hakemusta viidennestä ydinvoimalasta. Hakemushan jätettiin 15.11.2000 ja myönteinen päätös saatiin 24. 5.2002. Tutkimusten mukaan asiasta käytiin Suomen historian toiseksi laajin julkinen keskustelu lehtien palstoilla ja yleisönosastoilla. Ennätys on kirjattu EU-jäsenyyskeskustelussa.

Yhdistyksellä on viitisen sataa jäsentä, joista suurin osa seuraa toimintaa postituslistan välityksellä, mutta on kuitenkin jossain vaiheessa osallistunut tutustumiskäynnille ydinvoimalaan Loviisassa ja Olkiluodossa. Melkein jokaisella retkellä on ollut mukana yhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Kuusisto.

Ydinenergianuoret on ympäristöjärjestö, joka korostaa ydinvoiman hyviä puolia koko elinkaaren osalta. Erityisesti sitä tarvitaan energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Päästöjä voidaan kustannustehokkaasti vähentää jatkossakin rakentamalla kuudes ydinreaktori. Ennusteiden mukaan sekään ei vielä 2020 pysty korvaamaan nykyisiä, elinikänsä loppupuolelle tulevia, fossiilisia polttoaineita hyödyntäviä laitoksia. Nopeasti toimimalla kuudes olisi tuotannossa vuoteen 2017 mennessä, mutta ennen sitä pitää luultavasti tutkia myös mahdollisuutta rakentaa myös seitsemäs. Kaikki riippuu tietenkin Suomen roolista kansainvälisen talouden työnjaossa. Jos menetämme jatkuvasti prosessiteollisuutta Kiinaan, sähkönkulutuksen kasvu varmasti taittuu, mutta sen kehityksen sosiaaliset kustannukset ovat pelottavat.

Sääntöjensä mukaan ydinenergianuoret pyrkii muuttamaan yhteiskuntaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämmäksi, ja edistämään eri energiamuotojen tasapuolista kohtelua sekä hyväksyttävyyttä yhteiskunnassa. Ydinenergianuoret toimii ydinsulkusopimuksen puolesta ja edistää
ydinaseriisuntaa kannattamalla asemateriaalin muuntamista energiantuotantoon, sekä tukee vastuullista politiikkaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseksi tai jälleenkäsittelemiseksi.

Uutisia.

Sähköyhtiöt varovaisen myönteisiä ydinsähkösopimukselle

Posiva hakee laajennuslupaa loppusijoitukselle

RKP lämpenee ydinvoimalle

Fortum ulos Fingridistä

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 17.11.2008