Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Liity mukaan.
Yhdistyksen esittely.
Tiedotteet.
Kalenteri.
Galleriat.
Kirjasto.
Linkit.

Ydinenergianuoret ry
Kärnkraftungdomar i Finland rf
Finnish Youth for Nuclear Energy
Julkaisuvapaa

Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Olkiluoto 3:n perustuksia raudoitetaan Eurajoella. Kuva TVO.

Teollisuuden Voiman 25.4 jättämä periaatepäätöshakemus Olkiluotoon rakennettavasta neljännestä ydinvoimalayksiköstä on merkittävä monestakin näkökulmasta. Vuonna 2002 eduskunnan tekemä periaatepäätös ydinvoiman lisärakentamisesta ei ollut yksinomaan päätös Olkiluodon kolmannesta, parhaillaan rakenteilla olevasta yksiköstä, vaan laajempi periaatteellinen päätös ydinvoiman laajemmasta käytöstä sähköntuotannossa tulevaisuudessa.

Päätöksen laajuutta ja kauaskantoisuutta nimenomaan periaatteellisena linjaavana kantana tukee muun muassa eduskuntakäsittelyä edeltänyt ja sen aikanakin käyty vilkas kansalaiskeskustelu, jota monien silloisten kansaedustajien mielipiteet lienevät vahvasti heijastelleet.

Nyt jätetty periaatepäätöshakemus on linjassa valitun tien kanssa: konservatiivisimpienkin arvioiden mukaan sähköntarpeen arvioidaan kasvavan tulevaisuudessa siinä määrin, ettei nykyinen ja rakenteilla oleva tuotantokapasiteetti riitä sitä täyttämään. Lisäksi paineet hiilivoiman käytön vähentämiseen mm. tuotantokapasiteetin vanhenemisesta johtuvan ”luonnollisen poistuman” kautta ovat merkittävästi kasvaneet, ja toisaalta biopolttoaineisiin liittyvät eettiset ja ympäristölliset ongelmat rajoittavat niiden käyttöä toistaiseksi. Myös tuulivoimaan ja vesivoimaan liittyviin ympäristöllisiin ongelmiin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Näiden tekijöiden valossa ydinvoiman lisärakentaminen on perusteltu ja toistaiseksi ainut tapa taata hiilidioksidipäästötön, ympäristöystävällinen, vakaa ja kohtuuhintainen sähköntuotanto tulevaisuudessa.

Viime aikoina julkisuudessa on käyty vilkasta, osin melko poliittisen sävyn saanutta keskustelua sekä sähkönkulutuksen kasvusta tulevaisuudessa että tämän synnyttämän sähköntarpeen täyttämisestä. Työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen myös linjasin ministeriönsä yhä julkistamattomien laskelmien perusteella, että tällä vaalikaudella annetaan korkeintaan yksi uusi periaatepäätös uudelle ydinvoimalayksikölle. Tähän Pekkarinen hiljattain lisäsi, että mahdolliset useat periaatepäätöshakemukset pyritään käsittelemään yhtenä pakettina. Tällaiset näkemykset ovat omiaan politisoimaan ydinvoiman lisärakentamista, pyrkimys mihin ei enää pitäisi olla nimenomaan poliittisia perusteita.

Kun periaatteellinen päätös ydinvoiman käytöstä tulevaisuuden sähköntuotannossa on tehty jo 2002, uusia voimalalupia ei enää pitäisi kytkeä sen enempää vaalikauteen kuin toisiinsa, varsinkaan rakentamalla niiden väliin tarpeetonta ’joko – tai’ asetelmaa. Päinvastoin, päätökset tulisi perustaa realistisiin, läpinäkyviin laskelmiin sähköntuotannon tarpeesta ja lähtökohtaisesti jokaisen tätä tarvetta täyttävän ympäristö- ja turvallisuuskriteerit täyttävän laitoshankkeen pitäisi olla tervetullut.

Kuten Teknologiateollisuus ry viime viikolla linjasi, luotettava kohtuuhintainen energiansaanti on pitkällä tähtäimellä edellytys teknologiateollisuuden säilymiseen ja sen uusiin investointeihin Suomessa, eikä tätä sähköntuotannon tarvetta täytetä ilman vähintään kahta uutta ydinvoimalaa.


Lisätiedot:

Puheenjohtaja
Anna Kuparinen
anna(at)ydinenergianuoret.fi

Uutisia.

Sähköyhtiöt varovaisen myönteisiä ydinsähkösopimukselle

Posiva hakee laajennuslupaa loppusijoitukselle

RKP lämpenee ydinvoimalle

Fortum ulos Fingridistä

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 17.11.2008