Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

Teollisuuden Voima TVO toimitti perjantaina 25.4. työ- ja elinkeinoministeriöön periaatepäätöshakemuksen neljännen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta Olkiluotoon. Kuva TVO.

Teollisuuden Voima TVO toimitti perjantaina 25.4. työ- ja elinkeinoministeriöön periaatepäätöshakemuksen neljännen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta Olkiluotoon. Olkiluodossa on tällä hetkellä toiminnassa kaksi ydinvoimalayksikköä ja kolmas on rakenteilla.

Uuden laitosyksikön ympäristövaikutusten arviointimenettely on loppusuoralla: TVO palautti YVA-selostuksen ministeriölle ystävänpäivänä. Ministeriö valmistelee YVA-menettelyn päättävää loppulausuntoa, jonka on arvioitu valmistuvan kesäkuun puolivälissä.

- Päästötöntä sähköä tarvitaan. Yhtiöllä on Olkiluodossa erinomainen laitospaikka ja monipuoliset valmiudet rakentaa uusi ydinvoimalaitosyksikkö tulevan vuosikymmenen aikana. Olkiluodossa oleva valmis infrastruktuuri, mukaan lukien ydinjätehuolto ja perusorganisaatio, tuottaa merkittäviä synergiahyötyjä, TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö odottaa lähikuukausina ydinvoimalahakemuksia myös Fortumilta ja Fennovoimalta. Fortum haluaisi rakentaa Loviisaan kolmannen laitosyksikön, ja Fennovoima suunnittelee ydinvoimalan rakentamista Kristiinankaupunkiin, Pyhäjoelle, Ruotsinpyhtäälle tai Simoon. Fortumin YVA-menettely päättyy loppukesällä ja Fennovoiman ensi vuoden alussa.

Valtioneuvosto arvioi yhteiskunnan kokonaisedun

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen oli ilmeisen yllättynyt TVO:n nopeasta aikataulusta.

– Alkuperäinen toiveeni oli, että hakemukset jätettäisiin ministeriöön vasta YVA:n loppulausuntojen jälkeen. TVO on kuitenkin halunnut jättää hakemuksen jo tässä vaiheessa. Sillä on menettelyynsä juridinen oikeus. Aloitamme ministeriössä hakemuksen valmistavan käsittelyn tämän kevään aikana, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen toteaa.

Ministeri Pekkarinen vaatii, että hakemukset käsitellään ministeriössä yhtä aikaa. Ensi vuoden alkuun mennessä jätettävät hakemukset ennättävät Pekkarisen mukaan hyvin yhteiseen käsittelyyn.

Jos valtioneuvosto katsoo ydinlaitoshankkeen yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi ja antaa siitä myönteisen periaatepäätöksen, menee asia eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta joko vahvistaa tai kumoaa valtioneuvoston myönteisen periaatepäätöksen. Varsinainen investointipäätös voidaan tehdä valtioneuvoston ja eduskunnan myönteisen periaatepäätöksen jälkeen.

Energiateollisuuden hiljattain julkaisema selvitys osoittaa, että sähköntuotannon lisäkapasiteettia tarvitaan useita tuhansia megawatteja vuoteen 2020 mennessä.

- Nyt on aika ryhtyä valmistelemaan lisäkapasiteetin rakentamista kotimaahan. Lisäydinvoiman avulla pystymme osaltamme torjumaan ilmastonmuutosta, varmistamaan sähkön saatavuutta elinkeinoelämälle ja yksittäisille kuluttajille sekä vähentämään merkittävästi sähkön tuontiriippuvuutta, TVO:n Simola perustelee.

Uutisia.

Sähköyhtiöt varovaisen myönteisiä ydinsähkösopimukselle

Posiva hakee laajennuslupaa loppusijoitukselle

RKP lämpenee ydinvoimalle

Fortum ulos Fingridistä

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 17.11.2008