Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Faktaa ydinvoimasta.
Voimalakierros.
Vastapuoli.
Ruotsin tapaus.
Springfields.

Kari Kuusisto (YEN) vastaa Suomen luonnonsuojeluliitolle

Vastapuolen argumentteja > osa 1 > tämä sivu > osa 3 > osa4 > osa 5 > osa 6

Ydinvoima on edullista.

SLL 14.1.2003:
Tuulisähkön hinnankorotuksille ei ole perusteita

Kuusisto:
Miten niin ei ole? Kannattaa lukea sopimusta allekirjoittaessaan myös takapuolen pienellä präntätty. Jos yhtiö korottaa hintoja sopimusehtojen vastaisesti, niin siinä tapauksessa on selvät perusteet aloittaa oikeusprosessi.

SLL:
Suomen luonnonsuojeluliitto pitää sähköyhtiöiden hinnoittelupolitiikkaa kestämättömänä. Sähköyhtiöt ovat korottaneet kuluttajahintoja riippumatta siitä miten sähkö on tuotettu. Tuulisähkön hinta on noussut, vaikka vesivoimavoiman tuottamiseen tarvittavan veden vähyydellä ei pitäisi olla mitään vaikutusta tuulivoiman tuottamiseen.

Kuusisto:
Tuulisähkö edustaa vain yhtä promillea maamme sähkönkulutuksesta. Keskimääräinen huipukäyttöaika tuulivoimalla on alle 2000 tuntia vuodessa (yht. 8760). Jos tuulisähkö olisi oikeasti tuulella tuotettua, niin sitä riittäisi vain harvoille kuluttajille ja heillekin vain yhden tunnin neljästä. Tuulivoima on kaikkein epäomavaraisinta energiaa, sillä se vaatii koko osuutensa edestä muuta perus- ja säätövoimakapasiteettia. Vesivoimaa käytetään pohjoismaissa juuri tähän tarkoitukseen, niin on selvää, että sen kallis hinta vaikuttaa myös kuluttajahintoihin.

SLL:
Monet sähköyhtiöt määrittävät tuulivoimalla tuotetun sähkön hinnan siten, että niin kutsutun sekasähkön hintaan on lisätty x senttiä/kilowattitunti lisähintaa. Tuulisähkön hinta on sen myötä sidottu sekasähkön hintatasoon. Se puolestaan määräytyy muun muassa pohjoismaiden vesivarastojen riittävyyden ja fossiilisten polttoaineiden markkinahintatason perusteella.

Kuusisto:
Tämä on ainoa oikea tapa hinnoitella tuulisähkö, joka on 99,9% juuri kaikkea muuta kuin tuulella tuotettua energiaa. On hyvä, että myös Norppa-sähkön edistäjä Suomen Luonnonsuojeluliitto on ymmärtänyt pikku hiljaa mistä vedätyksestä he ovat vastuussa.

SLL:
Kun sähköyhtiöt nostavat kuluttajahintojaan, korotukset heijastuvat myös tuulisähkön hintoihin. Tuulisähköä myydään erillisinä tuotteina, vaikkei vesipulalla tai fossiilisten polttoaineiden hintojen kallistumisella pitäisi olla vaikutuksia tuulisähkön tuotantokustannuksiin. Valtio myös tukee tuulisähkön tuotantoa verotuksellisesti.

Kuusisto:
Tämä tilanne, jossa tuulisähkökin hetkellisesti on kannattavaa sähkön pörssihinnan noustua pilviin ja kun energia on huiman kallista, pitäisi kuitenkin olla linjassa sen kanssa mitä luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja vihreä puolue ovat aikaisemmin esittäneet. Kysynkin: miksi tämä oma ihannetilanne ei teille enää kelpaa?"

SLL:
Luonnonsuojeluliitto pitää sähköyhtiöiden toimintaa kuluttajien harhaanjohtamisena.

Kuusisto:
Minä pidän järjestöjen Norppa- ja ekosähkökampanjointia puhtaana kuluttajien kusettamisena. Marginaalissen tuulisähkön nimellä myydään kivihiilisähköä kalliimmalla hinnalla kirkasotsaisille kuluttajille. Järjestöthän osallistuvat ekosähkön kampanjointiin mm. Internetissä (www.vaihdavirtaa.net).

Sähköä ei tule pelkästään töpselistä.

SLL:
Monet kuluttajat ajattelevat ekologisen vaihtoehdon valitessaan että ympäristönäkökulman ohella valinta voi pitkällä tähtäimellä olla myös taloudellisesti järkevä kun "likaisen" sähköön hintataso pikkuhiljaa nousee. Sähköyhtiöiden hinnoittelupolitiikan vuoksi näin ei nyt kuitenkaan tapahdu.

Kuusisto:
Todellisen puhtaan sähkön eli ydinvoiman lisärakentaminen pitää tuotantokustannukset kurissa, mutta ei pysty estämään muun tuotannon nousevia kuluja. Energiantuotanto kun on alisteinen markkinataloudelle, jossa teollisuustuoteiden hinnat määräytyvät mm. palkkojen ja raaka-aineiden mukaan.Koska vihreät eivät ole sallineet lisäydinvoimaa vuonna 1993, niin he ovat vastuussa hintojen noususta, sillä puuttuvaa kapasiteettia on jouduttu korvaamaan sekä kivihiilellä että raskaalla ja kevyellä polttoöljyllä. Nämä mukavihreät ovat siksi aiheuttaneet jo nyt valtaisan tuhon ympäristölle ja puhtaalle ilmalle."

SLL:
Luonnonsuojeluliitto toivoo sähköyhtiöiden perustelevan, miten sähkön hinnoittelu muodostuu ja mikä yhteys hinnoittelulla ja tuotantokustannuksilla on keskenään.

Kuusisto:
On hyvä, että SLL tunnustaa, ettei se ymmärrä hiukkaakaan siitä, mitä se on tekemässä markkinoidessaan ekosähköä jäsenilleen ja muille kansalaisille. Kannattaisi siis tutustua omiin virheisiin ja ottaa oppia, sillä niin sanotun luonnonsuojelun historia on pitkä ja tapahtumarikas luonnon pilaamisen suhteen."

Vastapuolen argumentteja > osa 1 > tämä sivu > osa 3 > osa4 > osa 5 > osa 6

Uutisia.

Sähköyhtiöt varovaisen myönteisiä ydinsähkösopimukselle

Posiva hakee laajennuslupaa loppusijoitukselle

RKP lämpenee ydinvoimalle

Fortum ulos Fingridistä

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 17.11.2008