Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

Mielenosoitus Olkiluodon tiellä

Ydinvoiman vastustajat osoittivat mieltään Eurajoella. Kuva vuoden 2004 mielenosoituksesta.Kymmeniä mielenosoittajia oli valmistautunut estämään kutsuvieraiden pääsyn Olkiluoto 3:n peruskiven muuraustilaisuuteen. He heiluttivat Olkiluodon tienhaarassa muutamia banderolleja, joiden iskulauseissa vaadittiin tuulipuistoa EPR:n tilalle ja mainostettiin ydinvoiman olevan "Nuclear Dead End", energiapoliittinen umpikuja. Olkiluotoon onkin rakennettu yksi tuulivoimala, Säteilyturvakeskus ei myöntänyt neljälle muulle lupaa, koska roottorin virtaukset saattaisivat häiritä STUK:n mittalaitteita.

Iltapäivällä asemiinsa pyrkineet mielenosoittajat väijyivät erityisesti kutsuvierasbussien tuloa Rauman suunnalta. Kiikarissa olivat etenkin ne bussit, joissa kansanedustajien huhuttiin olevan matkalla peruskiven muuraukseen. Yhdessä bussissa Fortumin hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) yritti puhelimitse neuvoa kavereitaan, mutta bussi ei tullutkaan suunniteltua reittiä, vaan kierteli ensin Raumalla ja meni sitten oikotietä voimalaitoksen suuntaan.

Kun linja-autojen nähtiin lähestyvän, osa mielenosoittajista asettautui tielle makaamaan bussien eteen. Paikalle komennetut poliisit kantoivat heidät kuitenkin ripeästi tieltä pois, ja autosaattue pääsi jatkamaan matkaansa. Paikalla ollut media sai juttunsa siitä, että jotakin kuitenkin yritettiin tehdä, vaikka lopputulos vaikutti lähinnä koomiselta. Niin paljon poliisipartioita oli alueella kaiken varalta. Muualla Euroopassahan Greenpeacen aktivistit ovat kettingein ja putkin kahliutumalla yrittäneet estää mm. ydinjätejunia kulkemasta.

Ydinvoimaa vai aavikoitumista

- Ilmastonmuutokseen ei voida vastata toisella ympäristöongelmalla. Ydinvoimalla katetaan alle kolme prosenttia maailman energiankulutuksesta, ja jo tällä tuotantomäärällä esimerkiksi ydinjätteisiin ja ydinasemateriaalien hallintaan liittyvät ongelmat ovat osoittautuneet globaalisti ylivoimaisiksi. Jokainen voi miettiä seurauksia, jos ydinvoiman käyttöä lisätään dramaattisesti", mielenosoitukseen osallistunut Maan ystävien puheenjohtaja Meri Pukarinen tilittää ydinvoiman vastustajien tiedotteessa.

Ydinenergianuoret tietää, ettei ydinvoiman osuus maailman primäärienergian tuotannosta ole kovin suuri, mutta kun tarkastellaan kehittyneiden teollisuusmaiden tarpeita, huomataan, että ydinvoimalla tuotetaan välttämättömästä sähköstä merkittävä osa. Jos päästöjä halutaan kunnolla vähentää, on ydinvoimaa rakennettava lisää. Vaihtoehtona on päästövähennyksiä hyvinvoinnin kustannuksella. Suomessa uusiutuvalla energialla on hyvä osuus yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa, koska kuulumme pohjoiseen metsävyöhykkeeseen, ja meillä on toimiva metsäteollisuuden tuotantoketju, joka kerää puuta ja käyttää sen sivutuotteet tarvitsemansa energian tuottamiseen. Vihreät ovat kyllä ansiokkaasti tehneet töitä sen osaamisketjun eri lenkkien ulosliputtamiseksi Aasiaan, muualle Eurooppaan sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan. Kuvaavinta on, että esimerkiksi StoraEnso ostaa Uruguayssa ja Brasiliassa puuta järjestöjen omalla FSC-merkillä sertifioiduilta eucalyptus-plantaaseilta, kun suomalainen luonnonmetsä ei ole riittävän "ympäristöystävällistä".

Eurajoen mielenilmaukseen osallistui aktiiveja Maan ystävistä, Luonto-Liitosta, Greenpeacesta, Suomen luonnonsuojeluliitosta, Natur och miljöstä, Naiset ydinvoimaa vastaan-liikkeestä, Edelleen Ei ydinvoimaa -kansalaisliikkeestä, Vasemmistonuorista, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta sekä Helsingin yliopiston Sitoutumattomasta vasemmistosta.

Uutisia.

Uraani - kotimainen polttoaine?

Ukraina suunnittelee laajaa ydinvoimaohjelmaa

Saksa herää uudelleen ydinvoimakeskusteluun

Europassa merkkejä ydinvoiman uudesta tulemisesta

Blair: Kuningaskuntaan lisää ydinvoimaa


> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

 

Päivitetty 17.1.2006