Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Liity mukaan.
Yhdistyksen esittely.
Tiedotteet.
Kalenteri.
Galleriat.
Kirjasto.
Linkit.

Asiantuntijat tietämättömiä

Työmaa edistyy Olkiluodossa. Kuva TVO.

Ylen Aamu-TV:ssä 10.6.2004 klo 7.45-8.00 haastatellut Internetin ja tietoturvan asiantuntijat professori Hannu H. Kari ja Symantec Finlandin toimitusjohtaja Stefan Zilliacus esittivät perättömiä epäilyksiä ydinvoimavoimaloiden tietoturvasta.

Professori Karin mukaan ydinvoimaloiden suljettuihin järjestelmiin on tunkeutunut viruksia huoltomiesten kannettavien tietokoneiden välityksellä. Toimittaja Heikki Ali-Hokka tietenkin innostui kysymään, onko Olkiluodossa havaittu ongelmia. Tähän Zilliacus ei ottanut kantaa, vaan vetosi tietämättömyyteensä.

Professori Kari sanoi tartunnan olevan mahdollista, jos koneissa on vakiot käyttöjärjestelmät. Mahdolliset esimerkit lienevät siis ulkomailta.

Heidän huolensa on turha, sillä Suomessa ydinvoimalan valvomon koneilta ei todellakaan löydy mitään Windows-ohjelmia, eivätkä koneet ole missään tekemisissä avointen verkkojen kanssa. Voimaloiden ohjaamiseen käytetään omia ohjelmistoja, joiden toimittaja voi olla esim. ABB. Tämä on yleinen käytäntö
sekä muilla polttoaineilla toimivissa voimalaitoksissa, että sähkön siirrossa ja jakelussa.

Ydinvoimaa käytettiin kaupallisesti jo 50-luvun lopulla, joten laitoksia voidaan ohjata myös ilman tietokoneiden apua. Viime kädessä ne voidaan sulkea käsiajolla. Häiriötilanteessa on tärkeintä ajaa reaktori mahdollisimman nopeasti pikasulkuun, mikä suomalaisissa voimaloissa onnistuu reilusti kansainvälisiä normeja nopeammin.

Uutisia.

Naapurit kiinnostuneita Suomen markkinoista

Fortum luovutti YVA-ohjelman KTM:lle

Kunnat kilpailevat voimalaitoksesta

Fennovoima tarjoaa jätteitä Posivalle

Ydinvoiman kannatus huippulukemissa

Metalliteollisuus raivaa tietä sähköntuotantoon

FIN6:n YVA-ohjelma on valmis

KD:n nuoret vaativat lisää ydinvoimaa

Voimayhtiöt käynnistivät Fin6:n suunnittelun

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 4.7.2007