Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Faktaa ydinvoimasta.
Voimalakierros.
Vastapuoli.
Ruotsin tapaus.
Springfields.

Faktaa ydinenergian hintatekijöistä

Takaisin

Olkiluodon voimalan suojarakennus kohoaa 60 metrin korkeuteen.Taannoisessa kampanjassa erityisesti Greenpeacen "kansainväliset asiantuntijat" yrittivät osoittaa, ettei ydinsähkö voi olla niin halpaa, kuin suomalaiset yhtiöt väittävät. Usein hintavertailuja tehtiin suhteessa Ison-Britannian ydinvoimateollisuuteen.

Suomalaiset asiantuntijat ovat jo kymmenen vuotta sitten tunnistaneet ne ongelmat, jotka Isossa-Britanniassa ovat tulleet eteen. Vastustajat eivät ole voineet hyväksyä sitä tosiasiaa, että Suomessa ydinsähköä on pystytty tuottamaan edullisimmin kuin Euroopassa.

Tässä muutamia ratkaisevia takijöitä ydinsähkön hinnan kallistumiselle:

1. Pohjoinen ja kylmä sijainti on eduksi. Meriveden ollessa kylmää saadaan reaktoreista enemmän tehoa kuin keskikesällä. Toisaalta reaktori voi olla kooltaan pienempi.

2. Puunjalostusteollisuuden sähköntarve on luonteeltaan tasaista ja jatkuvaa, näin laitoksia ei tarvitse seisottaa vajaakysynnän takia. Suuri käyttökerroin on oleellinen tekijä sähkön hinnassa.

3. Edellisen merkitys säästää pääomakustannuksissa paljon. Heikompi käyttökerroin nostaa Englannissa lähes 80% laitoksen pääomakustannuksia Suomeen verrattuna.

4. Lyhyt rakennusaika vähentää pääomakustannuksia. Jotkut projektit ovat kestäneet jopa 10 vuotta ennen kuin sähköä on saatu verkkoon.

5. Suomessa on laitosten käyttöajan järjestelmällisesti parannettu niiden polttoainetehokkuutta. Uuden laitosyksikön polttoainetehokkuus on vieläkin parempi, uraanin osuus sähkön hinnassa tulee olemaan alle 0,5p/kWh. Käytännössä sillä ei ole vaikutusta ydinvoiman kannattavuuteen.

6. Englannin vanhat grafiittia hidasteena käyttävät ns. Magnox-reaktorit käyttävät polttoaineena rikastamatonta uraania. Sitä kuluu kuusinkertainen ainemäärä, ja vastaavasti jätettä syntyy kuusinkertaisesti. Nykyaikaisiin reaktoreihin verrattuna eroa kertyy kahdeksankertaisesti.

7. Englannissa käytetty polttoaine jälleenkäsitellään, mikä on kallista: jatekustannus on lähes 15p/kWh eli enemmän kuin meillä kaikki tuotantokustannukset. Myös laitosten (=suurten, mutta tehottomien betonimöhkäleiden) purkukustannukset ovat suhteellisesti suuremmat.

8. Ydinjätehuoltovaroja ei ole kerätty monopoliaikana etukäteen sähkön myyntihinnassa, niin kuin meillä. Valtion ajateltiin hoitavan asian, nyt varoja on alettu kerätä ja lyhyemmän ajan vuoksi osuus nostaa vastaavasti nykyisin tuotantokustannuksia paljon. Loppusijoitus on kuitenkin periaatteessa edullisempaa kuin jälleenkäsittely.

9. Englannissa kasattiin organisaatio suunnittelemaan neljää kevytvesireaktoria, joista toteutui lopulta vain yksi. Ylimitoitetut resurssit (henkilöstökulut, tuotekehitys) piti siis kohdistaa tähän yhteen yksikköön, mikä nostaa taas yksikkökustannuksia.

10. Englantilaiset keksivät jo 50-luvulla, että grafiittihidasteisen reaktorin jäähdytteenä ei saa käyttää vettä, sillä veden kiehuessa teho voi karata käsistä. Siksi niitä jäähdytetään kaasulla. Neuvostoliitossa käytettiin vettä...

Kukaan ei ole toistaiseksi osoittanut, ettei edullista kustannustasoa olisi saavutettu myös käytännössä.

Takaisin

Uutisia.

Sähköyhtiöt varovaisen myönteisiä ydinsähkösopimukselle

Posiva hakee laajennuslupaa loppusijoitukselle

RKP lämpenee ydinvoimalle

Fortum ulos Fingridistä

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 17.11.2008