Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

Suomalaiset haluavat kuudennen ydinvoimalan

Nostureita.Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämän, sunnuntaina 23. huhtikuuta julkaistun tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa viidennen lisäksi kuudennen ydinvoimalan rakentamista. Koskaan aiemmin Suomessa ei ole mitattu yhtä korkeaa kannatusta ydinvoiman lisärakentamiselle.

Helsingin Sanomien mukaan 26 prosenttia vastasi kannattavansa lisärakentamista ja 36 prosenttia kannattavansa jossakin määrin. Vuoden takaisessa tutkimuksessa vastaavat luvut olivat 20 ja 22 prosenttia. Jyrkimmin ydinvoimaa vastustavien osuus oli vajonnut 29 prosentista 16:een.

Ydinvoima on lisännyt suosiotaan erityisesti naisten keskuudessa. Poliittisista puolueista keskustalaiset ovat innostuneet ydinvoimasta aiempaa enemmän. Vain Vihreän puolueen kannattajat ovat yhä tiukasti ydinvoimaa vastaan.

 
Huhtikuu 2005
Huhtikuu 2006
Kannatan
20
26
Kannatan jossain määrin
22
36
Vastustan jossain määrin
22
17
Vastustan
29
16
Ei osaa sanoa
8
4

Suhtautumista ydinvoimaan mitattiin seuraavalla kysymyksellä: "Suomessa on rakenteilla viides ydinvoimalaitos, jonka pitäisi tuottaa sähköä vuoden 2010 tienoilla. Yksi vaihtoehto sähköntuotannon edelleen kehittämisessä on ydinvoiman lisärakentaminen. Miten Te suhtaudutte siihen, että maahamme rakennettaisiin viidennen lisäksi kuudeskin ydinvoimalaitos: kannatatteko asiaa, kannatatteko jossakin määrin, vastustatteko jossakin määrin vai vastustatteko?" Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Vihreätkin lämpenemässä ydinvoimalle

Vihreä puolue on luopumassa periaatteestaan pysyä poissa hallituksesta, jos hallitusohjelma puoltaa ydinvoiman lisärakentamista. Aiemmin ydinvoima on ollut vihreille kynnyskysymys. Puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg toteaa hallitusohjelmakokonaisuuden ratkaisevan, lähteekö puolue hallitusyhteistyöhön.

Yksi Greenpeacen perustajista, Patrick Moore kirjoittaa kolumnissaan Washington Postissa 16. huhtikuuta ydinvoiman puolesta. Jo aiemmin ydinvoiman puolesta on ottanut kantaa niin ikään Greenpeacen perustaja, Gaia-teorian isä James Lovelock.

- Yhdysvalloissa yli 600 hiilivoimalaitosta tuottaa 36 prosenttia Yhdysvaltain ja lähes 10 prosenttia koko planeetan hiilidioksidipäästöistä, joka on ensisijainen kasvihuoneilmiötä ja ilmaston muutosta aiheuttava kaasu. Ydinvoima on ainoa laajan mittakaavan kustannustehokas tapa tuottaa energiaa siten, että päästöjä saadaan leikattua ja samalla tyydytettyä kasvava sähkön kysyntä, vieläpä turvallisesti, Moore kirjoittaa.

- Lue Mooren kolumni kokonaisuudessaan.

Uutisia.

Naapurit kiinnostuneita Suomen markkinoista

Fortum luovutti YVA-ohjelman KTM:lle

Kunnat kilpailevat voimalaitoksesta

Fennovoima tarjoaa jätteitä Posivalle

Ydinvoiman kannatus huippulukemissa

Metalliteollisuus raivaa tietä sähköntuotantoon

FIN6:n YVA-ohjelma on valmis

KD:n nuoret vaativat lisää ydinvoimaa

Voimayhtiöt käynnistivät Fin6:n suunnittelun

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 4.7.2007