Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Faktaa ydinvoimasta.
Voimalakierros.
Vastapuoli.
Ruotsin tapaus.
Springfields.

Faktaa ydinvoimasta

Yleistä
Suomessa kulutettiin sähköä vuonna 2004 sähköä 86,79 terawattituntia, josta Suomessa tuotettiin 80,38TWh. Ydinvoiman osuus tuotannosta oli 25,6 %, kivihiilen 21,3 %. Ulkomailta sähköä tuotiin 5,7 % kulutuksesta Ympäristön kannalta ongelmallisimpia ovat sähkön tuonti sekä kivihiili. Mikäli Suomi aikoo täyttää Kioton sopimuksen velvoitteet, hiilen poltosta on luovuttava vähitellen. Ulkomailta tuotu sähkö on usein peräisin venäläisistä ydinvoimaloista.

Ydinvoiman lisäkapasiteetti tekee hiilen käytön kannattamattomaksi, eikä näin yhteiskunta joudu korvaamaan hiilivoimalaitosten alasajamisesta syntyviä kustannuksia. Jos hiilen poltto joudutaan kieltämään lailla, kustannus niiden sulkemisesta 20mrd.mk lankeaa veronmaksajille. Mitä muuta käyttöä keksisit noin 10%:lle valtion vuosibudjetin loppusummasta? Sillä esimerkiksi rahoitettaisiin 2/3 koko opetusministeriön toimialan vuotuisista menoista.

Suomen ydinvoimaloista Loviisan kaksi painevesireaktoria ovat yhteenlasketulta nettosähköteholtaan 976 megawattia. Olkiluodon kiehutusvesireaktorit ovat uudempia ja tehokkaampia, ne tuottavat yhteensä 1680 megawattia. Suomessa ydinvoimalat toimivat reilusti yli 90 % käyttöasteella. Lukua laskee jokakesäinen vuosihuolto. Muutoin voimalat toimivat jatkuvasti täydellä teholla. Ydinvoima soveltuu erityisesti jatkuvasti tarvittavan perusvoiman tuottamiseen, jolloin voimalat voivat käydä jatkuvasti täydellä teholla. Ydinsähkön hinta on vakaata, sillä voimalaitoksissa on polttoainetta varastossa vuoden tarpeeksi eteenpäin. Esimerkiksi maakaasulla tuotetun sähkön hinta on huomattavasti herkempää polttoaineen hinnanmuutoksille, joka on sidottu suurelta osin raakaöljyn hinnanvaihteluihin.

Olkiluodon ydinvoimala tuotti 14 090 GWh:a sähköä vuonna 2004, mikä on 17 % Suomen sähkönkulutuksesta. Voimalan käyttökerroin 95,6 % on maailman huippuluokkaa. Yleensä ydinvoimaloissa päästään 70-90 % välille. Ydinvoimalan tuotantoon vaikuttaa jäähdytysveden lämpötila. Alhaisemmalla veden lämpötilalla päästään suurempaa tuotantoon.

Turvallisuus?
Nykyaikaisissa ydinvoimalaitoksissa ensisijaiset turvatoimet, kuten reaktorin toiminnan pysäyttäminen ja polttoaineen jälkilämmön poisto on automatisoitu, mikään toimenpide ei voi jäädä hoitamatta inhimillisen virheen takia. Lisäksi kaikki turvatoimet on varmennettu moneen kertaan: vaikka yksi järjestelmä pettäisi, loput riittävät vielä moninkertaisesti välttämään onnettomuuden. Ydinvoimalan ulkoinen turvallisuus on niinikään varmennettu useaan otteeseen. Ydinvoiman vastustajat ovat esittäneet, että voimala on riskialtis kriisiaikana. Terrori-iskun tekeminen voimalaan on käytännössä mahdotonta: alueelle pääsyn vaikeuden lisäksi reaktorin suojajärjestelmät estävät reaktorin vahingollisen käytön. Kaikesta huolimatta koskaan ei voi olla täysin varma. Ydinvoimalassa voi sattua onnettomuus. Riski on kuitenkin olemattoman pieni verrattuna arkielämän muihin riskeihin vaikkapa maantieliikenteessä. Suurin riski liittyy kuitenkin ns. Tšernobyl-tyyppisiin reaktoreihin, joita Suomenkin rajojen tuntumassa on useita. Sähkön ostaminen itänaapurin ydinvoimaloista on eettisesti arveluttavaa.

Miten voisin konkreettisesti todeta esittämänne väitteet?
Paras tapa tutustua ydinvoimalan toimintaan on käydä paikan päällä toteamassa asioiden tila. Suomalaiset laitokset ovat avoimia yleisölle ympäri vuoden huoltoseisokkia lukuunottamatta. Esimerkiksi vierailukeskuksessa voi käydä vaikka kesälomareissulla, mutta laitokseen pääseminen edellyttää ennakkoilmoittautumista viimeistään viikkoa ennen käyntiä. Ydinenergianuoret käyvät laitoksilla silloin tällöin ja retkelle pääsee mukaan. Mahdollisuuksia voit kysyä myös suoraan laitokselta soittamalla vaihteen numeroon.

Entä jos en pääse arkipäivänä mukaan vierailulle?
Ydinenergianuorten laitoskierroksia on tällä hetkellä yli tunnin verran VHS-kasetilla, jota voi lainata. Videota voidaan katsoa myös YENin kokouksissa ja kommentoida tapahtumia. Lisäksi energia-alan keskusliiton (Finergy) kautta voit tilata useita opetusvideoita ydinvoimasta esim. koulussa katsottavaksi. Sekä Finergystä että Teollisuuden Voimasta voi tilata myös kattavia esitepaketteja perusasioista. Videot-osiosta löydät myös Taloudellisen tiedotustoimiston julkaiseman videosarjan.

Päätyykö Ruotsi sulkemaan Barsebäckin?

Kierros ydinvoimalassa

Triga-tutkimusreaktori Espoon Otaniemessä.

Faktaa ydinvoiman hintatekijöistä

Taloudellisen Tiedotustoimiston Ydinasiaa-sivusto

VTT:n JYT2001-ohjelman kotisivut

SAK:n esite energian tuotannosta ja -kulutuksesta
-2,12Mt Pdf-tiedosto

Suomen Atomiteknillisen Seuran Tshernobyl-esite
- 1,12Mt Pdf-tiedosto

Get Acromat Reader

Uutisia.

Sähköyhtiöt varovaisen myönteisiä ydinsähkösopimukselle

Posiva hakee laajennuslupaa loppusijoitukselle

RKP lämpenee ydinvoimalle

Fortum ulos Fingridistä

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 17.11.2008