Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

Enestam ja Mönkäre puolustavat lisäydinvoimaa

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.) myöntää kääntyneensä kannattamaan ydinvoimaa. Myös väistyvä sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) tukee kuudennen ydinvoimalan rakentamista. Kun eduskunta äänesti viidennen ydinvoimalan rakentamisesta keväällä 2002, Enestam äänesti vastaan. Kioton ilmastosopimus on saanut Enestamin mielen muuttumaan.

- Täytyy tietenkin hyväksyä tosiasia, että viides ydinvoimala vähentää hiilidioksidipäästöjä noin kymmenen miljoonaa tonnia. Jos vaihtoehtona on lisää kivihiiltä tai ydinvoimaa, niin tässä Kioto-aikakaudessa vastaus on aika yksinkertainen, Enestam kertoi Turun Sanomille ja Aamulehdelle antamassaan haastattelussa. Ydinvoiman kilpailijoista kaasu sulkeutuu pois Enestamin papereissa päästöjensä ja saatavuuden vuoksi. Fuusioenergia on todellisuutta vasta hamassa tulevaisuudessa. Bioperusteisten polttoaineiden nousuun Enestam sen sijaan uskoo.

Enestam on ensimmäinen ydinvoiman puolesta esiintynyt ympäristöministeri Suomessa. Hän on ilmoittanut luopuvansa ministerin paikasta ensi kesänä. Paikan ottaa puolueen uusi puheenojhtaja, joka valitaan alkukesällä RKP:n puoluekokouksessa.

Mönkäre: lisärakentaminen ei kaadu poliittisiin syihin

Sosiaali- ja terveysministerin tehtävistä väistynyt Sinikka Mönkäre puolestaan arvioi, että lisäydinvoiman rakentaminen riippuu yksinomaan rahoittajien päätöksestä. Poliittisiin esteisiin hanke ei hänen mukaansa pysähdy, sillä poliittinen ilmasto on muuttunut ydinvoimamyönteisemmäksi. Eduskunta hyväksyi toukokuussa 2002 viidennen ydinvoimalan rakentamisen äänin 107-92. Mönkäre oli tuolloin kauppa- ja teollisuusministerinä
esittelemässä hanketta.

Kioton ilmastosopimus edellyttää, että Suomi pudottaa hiilidioksidipäästönsä vuosina 2008-2012 vuoden 1990 tasolle. Päästökaupassa taas hiilidioksidikiintiön ylitys pakottaa Suomen ostamaan päästöoikeuksia ulkomailta. Hallituksen syksyllä valmistuva ilmasto- energiastrategia yrittää antaa vastauksia siihen, miten Suomi pystyy vaativat tavoitteet saavuttamaan. Hallituksen esityksessä on luvattu jättää portti auki myös päästöttömälle ydinvoimalalle. Olkiluodon uuden voimalan peruskiven muuraustilaisuudessa eduskunnan puhemies Paavo Lipponen vakuutti kaikkia energiamuotoja tarvittavan jatkossakin.

Greenpeacelle kelpaavat vain vihreät ministerit

Greenpeacen lehdistötiedotteessa energia-asiantuntija Harri Lammi moittii Enestamin tapaa olla ympäristöasioista kiinnostunut ja valveutunut kuin aikaisemmat ydinvoimaa kiivaasti vastustaneet ympäristöministerit. Enestamin kaudella Greenpeace onkin saanut aiempaa heikommin ääntään kuuluviin suomalaisessa ympäristöpolitiikassa.

Perusvoiman tuotantoon Greenpeacen Lammi tarjoaa uusitutuvia energialähteitä ja energian säästöä. Muutamia megawatteja tuottavilla tuuli- tai aurinkovoimaloilla ei kuitenkaan voida turvata teollisuuden sähköntarvetta ja näin suomalaisia teollisia työpaikkoja.

Uutisia.

Kuvagalleria kevätretkeltä Olkiluotoon 24.3.

Uraanikaivos on koko Suomen etu

Physics Today: ydinvoima elää uutta nousua

KTM tutkii uraanin valtaushakemukset lain vaatimaa tarkemmin

Uraani - kotimainen polttoaine?

Ukraina suunnittelee laajaa ydinvoimaohjelmaa

Saksa herää uudelleen ydinvoimakeskusteluun


> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 13.4.2006