Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Faktaa ydinvoimasta.
Voimalakierros.
Vastapuoli.
Ruotsin tapaus.
Springfields.

Harrisburg käännytti Palmen

Barsebäck. Kuva Pierre Mens.

Harrisburgissa Yhdysvalloissa vuonna 1979 sattuneen ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen tuolloin oppositiossa istunut Ruotsin sosiaalidemokraattien johtaja Olof Palme teki keittiöpöytänsä äärellä rivitalossaan Vällingbyssä täyskäännöksen puolueen energiapolitiikassa. Siihen asti Ruotsin demarit olivat uskoneet rajattomasti ydinvoimaan. Nyt Palme suostui ydinvoiman kansanäänestykseen, jota silloinen suuri Thorbjörn Fälldinin johtama keskustapuolue tuki. Onnettomuuden jälkeen Ruotsissa levisi valtaisa ydinvoiman vastainen kansanliike, jota ilman ei koko kansanäänestystä olisi järjestetty.

Kansanäänestys käytiin keväällä 1980. Hallitus tarjosi vuoden 1980 kansanäänestykseen ydinvoimasta poikkeuksellisesti kolme vaihtoehtoa, joista ensimmäinen oli Kokoomuksen ja elinkeinoelämän tukema vaihtoehto, toinen nautti SDP:n, Kansanpuolueen ja AY-liikkeen tukea, kolmas oli keskustan, vasemmistopuolueen ja kansanliikkeen linja.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa Ruotsi olisi luopunut ydinvoimasta epämääräisen ajan kuluessa. Uusiutuvaa energiantuotantoa otettaisiin käyttöön ja uutta ydinvoimakapasiteettia ei enää rakennettaisi. Toinen vaihtoehto oli periaatteessa identtinen ensimmäisen kanssa, mutta siihen oli lisätty vaatimus, jossa kaiken energiantuotannon oli oltava yhteiskunnan omistamia. Kolmas vaihtoehto vaati täyttä ydinvoimasta luopumista kymmenessä vuodessa.

Vaikka kaikissa kolmessa vaihtoehdossa puhuttiin ydinvoiman alasajon puolesta, pidettiin linjaa 1 ja 2 Jaa-vaihtoehtoina, kun taas linjaa 3 pidettiin Ei-vaihtoehtona.

Äänestyksen tuloksena toinen vaihtoehto sai voiton niukalla prosenttiyksikön erolla kolmanteen vaihtoehtoon. Ensimmäinen vaihtoehto sai vähiten kannatusta. Äänestysvilkkaus nousi 75,6 prosenttiin.

Tulokset
Vaihtoehto 1 18,7 %
Vaihtoehto 2 39,3 %
Vaihtoehto 3 38,6 %
Tyhjää 3,3 %
Äänestysaktiivisuus 75,6 %

Kansanäänestyksestä tehdyn valtiopäivätulkinnan mukaan Ruotsi ajaisi alas neljän ydinvoimalansa kaksitoista reaktoria vuoteen 2010 mennessä. Niistä viimeisin - Forsmark III - startattiin vuonna 1985. Valtiopäivät päätti ydinreaktorin eliniäksi 25 vuotta.Kansanäänestyksen vaihtoehdot kuvastavat osaltaan silloisen hallituksen suhtautumista ydinvoimaan. Kritiikitön kanta ydinvoimaan oli poliittisesti mahdoton, kun Harrisburg oli tuoreessa muistissa. Kansalle ei uskallettu tarjota kyllä-vaihtoehtoa.

Lue myös:

Ruotsi sulki Barsebäck 2:n
Kansa vastustaa ydinvoimasta luopumista
Voimayhtiölle korvauksia tuotannon menetyksistä
Ruotsi mielii ydinsähköä Suomesta
Ruotsi kasvattaa ydinvoimatuotantoa muissa laitoksissa
Kääntääkö Ruotsi kelkkansa ydinvoima-asiassa
Barsebäck väärässä paikassa
Pakkanen on Barsebäckin kakkosreaktorin puolella
Villapaita korvaa ydinvoiman

Uutisia.

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

OL4:n YVA-selostus jätettiin ministeriölle

Ruotsin kansanpuolue vaatii lisää ydinvoimaa

Fennovoima selvittää ympäristövaikutuksia neljällä paikkakunnalla

Ranska mielii rakentamaan ydinvoimaa Arabiemiraatteihin

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 5.5.2008