Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

Baltiaan yhteinen atomivoimala

Reaktorin suojarakennuksen teräsvuorauksen ulkopuolisia raudoitustöitä Olkiluodon työmaalla. Kuva Hannu Huovila.

Viro, Latvia ja liettua ovat suunnitelleet Baltiaan uuden ydinvoimalan rakentamista. Liettuan nykyinen Ignalinan ydinvoimala on suljettava vuoden 2009 loppuun mennessä. Uusi voimala voisi valmistua 2015. Hanketta on valmisteltu Viron, Latvian ja Liettuan valtiollisten energiayhtiöiden yhteisprojektina niin, että kaikki ovat tasapuolisia partnereita.

Voimalahanke on herättänyt kiinnostusta myös maiden ulkopuolella. Puolan energiayhtiö PSE on ilmoittanut havittelevansa uudesta voimalasta neljänneksen osuutta. Liettuan pääministeri Gediminas Kirkilas on todennut kiinnostuneita maita olevan muitakin, esimerkiksi Ruotsi ja jopa Tshekki.

Uusien maiden kiinnostus hanketta kohtaan jakaa mielipiteitä. Liettuassa kumppanuuteen Puolan kanssa suhtaudutaan myönteisemmin kuin muissa Baltian maissa. Viro ei varsinaisesti vastusta Puolan mukaantuloa, mutta haluaa asiasta perusteellisen selvityksen. Latvian ulkoministeri taas ilmoitti viime viikolla, että Latvia pitää kiinni kolmanneksen osuudestaan.

Virolaisen Postimeehen mukaan Liettuasta on väläytelty myös vaihtoehtoa rakentaa uusi ydinvoimala myös Liettuan ja Puolan yhteishankkeena, jos Puolan osallistuminen ei muille Baltian maille sovi. Viron pääministeri Andrus Ansip sanoi myös, että jos hanke pitkittyy tai keskeytyy, Viro voi kokonaan luopua suunnitelmasta käyttää ydinvoimaa ja sen sijaan lisätä palavankiven energiantuotantoa.

Kädenvääntöä osuuksista

Pääministeri Kirkilasin mukaan Liettuan pitäisi saada uudesta ydinvoimalahankkeesta muita suurempi osuus, koska se saa kantaakseen myös suurimman vastuun. Infrastruktuurin ylläpito sekä rakentamiseen ja ydinjätteen käsittely jäävät pääosin Liettuan kontolle. Virolaisen Postimees-lehden mukaan Liettua haluaa kumppanit mukaan myös ydinjätteen loppukäsittelyn ja vanhan voimalan purkamisen kustannuksiin. Lisäksi se haluaa niiltä takuut mahdollisen onnettomuuden vahinkojen korvaamisesta.

Viime syksynä valmistuneen esiselvityksen mukaan Baltian uusi ydinvoimala maksaisi 2,5-4 miljardia euroa riippuen siitä, rakennetaanko siihen yksi vai kaksi 800 megawatin reaktoria. Pääministeri Kirkilas on antanut ymmärtää, että uusien kumppaneiden myötä maahan voitaisiin rakentaa jopa 3 200 megawatin voimala, joka tuplaisi Ignalinan ydinvoimalan nykyisen tuotantokapasiteetin.

Euroopan Investointipankin EIB:n varapääjohtaja Sauli Niinistö totesi joulukuussa Tallinnassa pankin saattavan lähteä rahoittamaan Baltian maiden yhteistä ydinvoimalahanketta, jos projektia sille tarjotaan. Energia on Niinistön mukaan nousemassa yhdeksi EIB:n prioriteettialoista, eikä ydinvoimaa ole suljettu pois rahoitettavien kohteiden joukosta.

Uutisia.

Fortum luovutti YVA-ohjelman KTM:lle

Kunnat kilpailevat voimalaitoksesta

Fennovoima tarjoaa jätteitä Posivalle

Ydinvoiman kannatus huippulukemissa

Metalliteollisuus raivaa tietä sähköntuotantoon

FIN6:n YVA-ohjelma on valmis

KD:n nuoret vaativat lisää ydinvoimaa

Voimayhtiöt käynnistivät Fin6:n suunnittelun

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 26.6.2007