Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

IEA suosittelee Saksalle ydinvoimaa

Reaktorin suojarakennuksen teräsvuorauksen ulkopuolisia raudoitustöitä Olkiluodon työmaalla. Kuva Hannu Huovila.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA suosittelee Saksalle ydinvoiman käytön sallimista. Maatutkimuksensa loppuraportissa järjestö patistaa Saksaa pyörtämään päätöksensä ydinvoiman alasajosta ja päättämään pikaisesti ydinjätehuollon järjestämisestä. Mikäli Saksa luopuu ydinvoimasta, maata uhkaavat niin hiilidioksidipäästöjen kasvu, sähkön kallistuminen kuin energiaturvallisuuden heikentyminen.

IEA muistuttaa, että suljettavat ydinvoimalat korvattaisiin ruskohiilen, kivihilen ja maakaasun poltolla. Uudelle tuulivoimallekin jouduttaisiin rakentamaan hiiltä ja kaasua käyttävää varavoimaa.

Saksan punavihreä hallitus päätti vuonna 2000 sulkea maan kaikki ydinvoimalat ennen niiden normaalin käyttöiän päättymistä. Voimaloiden on sallittu tuottaa keskimäärin 32 vuoden käyttöaikaa vastaava teho. Määrä on puolet laitosten normaalista käyttöiästä.

Tähän mennessä on suljettu kaksi laitosta. Staden 672 megawatin ydinvoimala suljettiin vuonna 2004 ja Obrigheimin 357 megawatin laitos seuraavana vuonna. Nykyarvion mukaan kaikki laitokset on suljettu vuoteen 2023 mennessä.

Korvaavaa tuotantokapasiteettia pitäisi rakentaa puolessatoista vuosikymmenessä yli 20 300 megawattia. Kolmannes määrästä tarvittaisiin jo viidessä vuodessa, kun vanhoja ydinvoimaloita pitäisi sulkea.

Syöttötariffit tuplasti markkinahinta

IEA arvostelee myös saksalaista syöttötariffijärjestelmää. Se ei järjestön mukaan ole kustannustehokas, vaan nostaa sähkön hintaa. Järjestelmän on arvioitu maksavan kuluttajille vuosina 2000 - 2012 34 miljardia euroa.

Saksassa tuottajille on annettu oikeus syöttää kaikki tuottamansa sähkö verkkoon. Tuotantotavasta riippuen syöttötariffit vaihtelevat 7,2 sentistä peräti 46 senttiin kilowattitunnilta. Saksan ydin-, hiili- ja kaasusähkön keskimääräinen tuotantokustannus on 4-5 senttiä kilowattitunnilta. Keskimääräinen syöttötariffi on 10 senttiä kilowattitunnilta.

Myös Suomeen on puuhattu vastaavia syöttötariffeja turpeelle ja muulle uusiutuvalle energialle.

Uutisia.

OL4:n YVA-selostus jätettiin ministeriölle

Ruotsin kansanpuolue vaatii lisää ydinvoimaa

Fennovoima selvittää ympäristövaikutuksia neljällä paikkakunnalla

Ranska mielii rakentamaan ydinvoimaa Arabiemiraatteihin

Britannia lämpenee ydinvoimalle

Bob Geldof kannattaa ydinvoimaa

Saksalaiset hiilivoimaa vastaan

Anna Kuparisesta YEN:n puheenjohtaja

IEA suosittelee Saksalle ydinvoimaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 21.2.2008